Микроведа при отглеждане на Пъстърва.

 

Ще споделим отпита на колегите ни от Швейцария  Маргарет Бахман и Ханс Шили област Берн.

 

За Ефективните Микроорганизми научихме чрез познати в далечната 2005 година и веднага се впуснахме в приключението .

Нашето рибно стопанство го ръководим от 2002 година от 2003 та сме Био сертифицирани .

Медикаментите при нас никога не са били тема .

 

Като за начало стартирахме с поставянето на Керамични тръбички Микроведа на входящата Вода , както и с наливането на 10 литрова туба Микроведа Активиран Разтвор .

Не очаквахме бърз ефект от което ,също така не знаехме точно какво ще се промени. Обаче ,Хоп, ето че след около 2 дни  водата в нашите вани беше вече забележимо по-бистра .

Трябва да отбележа че поточето ,което захранва нашия развъдник протича през пясъчни камъни и за това винаги има сив пигмент във водата . Въпреки това пак успяхме да забележим бистрата вода и как плуваха активно пъстървите

Насам , натам , които преди това едвам се забелязваха .

Бяхме нетърпеливи да видим пълното действие на Ефективните микроорганизми Микроведа и керамиката , но се наложи малко повечко търпение  докато забележим действието .

Първо забелязахме , че пъстървите бяха  еднакво развити , растяха равномерно и при бури и сортиране  реагираха по-спокойно .

Често при сортиране и при търкане с майките на малките пъстърви се наранява предпазната слузеста повърхност на кожата ,което води след себе си гъбични заболявания и в най-лошия сценарии смърт. Въпреки ,че за сравнение с други рибни стопанства в нашето нямаше силно присъствие на гъбичните заболявания със времето и употребата на пробиотиците се появаваха все по рядко .

Храната е голям финансов фактор в много стопанства за 1 килограм отгледана риба  е необходимо 1,2-1,5 кг. Храна .

Нашата разходна норма беше 1:1  Тук отново

Микроорганизмите показаха своя ефект забележимо. Чрез тях обработена храната става много по -усвоима и качествена .Успяхме да свалим разходната норма до 0.700 Кг. За 1 килограмова риба,  като не се наблюдава забавяне на  растежа.

Радваме се на на нашето зелено (ЕКО) стопанство – пъстървите плуват бурно и

щастливо в десет корита с глинесто дъно и дървени стени , в които полезните Микроорганизми лесно се населяват .По този начин   отлаганията по дъното на коритата биват лесно разградени и почистването става по-лесно (пясъка и органиката се почистват с лопатата ). Дори и при силни дъждове ,когато коритата се пълнят с много пясък и наноси  наблюдаваме ,че водата значително по-бързо се избистря.

Около  коритата имаме зелени площи със трева , които поливахме от време на време със Микроорганизмите , козите ни пасяха и ги подържаха също така .  Това което забелязахме е ,че тревата се сгъсти стана по сочна и започнаха да се появяват билки .

Като заключение можем да кажем , че ефективните микроорганизми са за всички хора ,които търсят екологично решение за подръжка на стопанството си .

За всеки , който иска да произведе качествена био продукция  било то в развъдник , градина  или обор.

 

 

Пробиотиците при отглеждане на пъстървови риби.

за повече информация потърсете наш консултант .

Био-инженеринг ЕООД