Микробиом  , това е сборът на колонии от бактерии, вируси и други микроби, които живеят в червата ни .

Микроорганизмите живеещи с нас са 10 пъти повече от клетките на тялото ни. Общото им тегло е около 5 паунда или 2 пъти колкото теглото на мозъка. И всъщност те си комуникират с мозъка постоянно чрез имунната система, невротрансмитери и блуждаещият нерв. Според някои специалисти, микроорганизмите живеещи в червата ни оформят нещо като втори мозък. Според други – те са първият.

Поддържането на здрава чревна флора със здравословна диета, избягване престоя в болници, които са огнища за бактерии устойчиви на лекарства, и пълно избягване на преработени храни и на храни от животински произход, където животните са отглеждани с концентриран начин на хранене (и двата вида храни имат неблагоприятен ефект на вашия микробиом) – могат да се окажат ключови стратегии за постигане на дълголетие.

Полезните микроби предотвратяват заболявания

Благодарение на проведените редица изследвания започват да бъдат идентифицирани специфични видове бактерии, които притежават специализирани функции и способности за предотвратяване на болести.

Например, в едно изследване, ДНК анализ на заболелите части на червата, отстранени от пациенти страдащи от болестта на Крон разкрива, че нивото на една конкретна бактерия, а именно Faecalibacterium prausnitzii, е по-ниско от нормалното.

Докато учените свързват наличието на дадени бактерии с определени заболявания, това откритие предполага, че определени видове могат да бъдат активно отговорни за предотвратяването на някои болестни състояния.

Когато Faecalibacterium prausnitzii бива прехвърлена в мишки, тя ги защитава от  индуцирано възпаление на червата, което предполага, че този конкретен вид може да играе важна противовъзпалителна роля в човешката микрофлора.

По данни от Сайнтифик Американ (Scientific American) – популярно Американско научно списание:

   „Всеки от нас притежава гъмжаща екосистема от микроби, които са 10 пъти повече от общия брой клетки в човешкото тяло, и чиито съвкупен геном е най-малко 150 пъти по-голям от нашия собствен.

        През 2012 г. на Националният институт по здравеопазване на САЩ завърши първия етап от Проекта за Човешкия Микробиом – проект за милиони долари целящ да каталогизира и проучи микробите живеещи в телата ни. Микробиомът на даден човек се различава драстично от този на друг индивид и също така може бързо да се промени с течение на времето.

        Все по-нарастващ брой  изследвания показват, че структурата на тази комплексна микробна екосистема е тясно свързан с нашата имунна функция. Някои изследователи вече подозират, че освен да ни предпазва от инфекция, една от функциите на имунната ни система е да култивира и отглежда добрите микроби, на които разчитаме да сме здрави.“

Специфични микроби поддържащи нашето здраве

Една специфична група от микроби, която е важна за поддържане на здрава имунна функция е клостридийната група. Интересен е факта, че тази група е свързана с клостридиум дифициле (Clostridium difficile) – бактерия, която може да доведе до тежки и животозастрашаващи чревни инфекции.

Но докато Clostridium difficile поражда хронично възпаление, то клостридийните клъстери спомагат за поддържане на здрава и добре функционираща чревна бариера, предотвратяваща навлизането на възпалителни агенти в кръвта ни.

Изследванията показват, че макар някои генетични фактори да ни предразполагат към възпалителни чревни заболявания, като Крон, всъщност загубата на противовъзпалителни микроби, е причината, която в крайна сметка позволява на болестта да се развие.

Както е отбелязано в Сайнтифик Американ (Scientific American):

 „Въпреки, че съществуват и други добри бактерии, освен Е. prausnitzii, това сходство подсказва, че съществува потенциал за универсален лек против Крон и вероятно и други възпалителни заболявания, а именно възстановяване на добрите микроби.

        Огромните микробни различия, които днес се наблюдават сред хората принуждават учените да преосмислят своите възгледи относно как тези общности функционират. Докато преди няколко години учените са вярвали в един основен, общ за всички нас, набор от микроби адаптирани да живеят в човешкото тяло, то сега те са по-склонни да приемат, че съществува набор от основни функции – специфични задачи изпълнявани от произволен брой микроби. „

Възпалителните заболявания на червата не са единствените здравословни проблеми, предизвикани от промени във вашия микробиом. Друго изследване е установило, че началото на диабет тип 1 (автоимунно заболяване) при малки деца е било предшествано от промяна в чревните бактерии.

Предишни изследвания са разкрили също така, че някои микроби имат способността да помагат за предотвратяване на диабет тип 1, което предполага, че вашата чревна флора наистина може да бъде епигенетични фактор, който играе важна роля при това състояние.

Изследванията също така показват, че има връзка между определени видове бактерии и мазнините в тялото, което води до повишена възпалителна реакция, която от своя страна допринася за метаболитната дисфункция свързана с диабет тип 2.

В допълнение, подготвително изследване представено през 2010 г. показа, че прехвърлянето на фекална материя от здрави слаби хора в затлъстели хора с метаболитен синдром води до подобряване на инсулиновата чувствителност, което отново предполага, че тези състояния могат да бъдат лекувани ефективно чрез коригиране на микробния състав на червата.

Прекалената употреба на антибиотици води до появата на смъртоносни инфекции

Точно както някои бактерии помагат за предотвратяване на дадено заболяване, други спомагат за неговото появяване. Пример за такава бактерия е Clostridium difficile, чието широко разпространение се дължи в резултат на прекомерната употреба на антибиотици, особено при селскостопанските животни.

Според последните статистически данни, публикувани от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), половин милион американци са били заразени с Clostridium difficile през 2011 г., и 29 000 от тях са починали в рамките на един месец след поставянето на диагнозата. Освен загубените човешки животи, борбата с Clostridium difficile струва на болничните заведения потресаващата сума от 4.8 милиарда долара на година.

Болниците са най-вероятното място, където можете да се заразите с този вид инфекция, но Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) също така отбелязва, че мнозина са се заразили по време на посещения при лекар или стоматологични клиники. Старческите домове също са огнища на тази трудно лечима инфекция.

Според Ройтерс:

 „Изследването проведено от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията е било фокусирано върху бактерията Clostridium difficile, която предизвика смъртоносна диария. Резултатите наблягат на факта, че прекаленото предписване на антибиотици е причината за увеличаване броя на бактериите, които са резистентни на лечение.

        Хората, които приемат антибиотици са най-изложени на риск от заразяване с Clostridium difficile, тъй като тези лекарства унищожават добрите бактерии, които защитават един здрав човек срещу инфекцията.“

        „Антибиотиците са ясната причина за целия този проблем,“ твърди Клифорд МакДоналд, старши съветник за наука и интегритет в Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Една на всеки три инфекции са наблюдавани при пациенти на 65 и повече години, показва проучването, и повече от 100 000 случая на Clostridium difficile са регистрирани в старчески домове в САЩ. „

Съществува ново лечение, което е с доказана ефективност срещу Clostridium difficile и това е фекалната трансплантация. Фекалната трансплантация на микрофлора (FMT) е сравнително проста процедура, при която се прехвърлят изпражнения от здрав донор в пациент по време на колоноскопия.

Пациентът на практика получава трансплантирана популация от здрава чревна флора, която да поправи всякакви стомашно-чревни проблеми, включително Clostridium difficile.

Според д-р Марк Мелоу, медицински директор на Здравния отдел по храносмилане в Медицинския Център „Интегрис Баптист” в Оклахома Сити, фекалните трансплантации довеждат до бързо изчезване на симптомите при 98% от пациентите с Clostridium difficile, при които болестта не се е повлияла от други лечения.

Макар и да съм убеден, че фекалната трансплантация може да бъде животоспасяваща при някои конкретни случаи, искам ясно да подчертая, че най-вероятно никога няма да ви се наложи да прибягвате до дарени изпражнения, ако ежедневно се грижите за здравето на вашите черва, като избягвате фактори, които убиват полезните бактерии, и непрекъснато прочиствате червата си чрез здравословна диета и редовната употреба на ферментирали зеленчуци. Също така, всеки път, когато приемате антибиотик, е важно да вземате и пробиотици и / или ферментирали зеленчуци, за да се заселят отново полезните бактерии в червата, които са били убити от антибиотика заедно с патогенните бактерии. Ако не го направите, оставяте вратата широко отворена за по-нататъшни здравословни проблеми.

Пазете се от рисковете на вътреболничните инфекции

Болниците са известни огнища на резистентни болести, като вътреболничните инфекции днес поразяват един на всеки 25 пациенти! Някои от тези инфекции са резистентни на антибиотици, поради което избягването на болници, с изключение в случаите на остро, животозастрашаващо състояние, е добър съвет. Можете да влезете в болница с незначително заболяване, а да излезете с такова, което е много по-страшно.

Дори и антибиотиците да са предписвани повече от необходимото, главният причинител за появата за тези смъртоносни  резистентни бактерии е всъщност животновъдното стопанство. На животните, отглеждани с концентриран начин на хранене рутинно се дават ниски дози антибиотици за стимулиране на растежа и предотвратяване на заболявания, произтичащи от претъпканите и нехигиенични условия на тези съоръжения. Осемдесет процента от всички антибиотици продавани в САЩ се дават на селскостопанските животни, така че консумирането на храни от такъв животински произход е вероятно най-големият източник на антибиотици за много хора.

Тази ниска доза антибиотици не само, че може да има неблагоприятен ефект върху състава на вашия микробиом и да се отрази пагубно на вашето здраве, но се оказва, че и около половината от всички видове месо, продавани в магазини за хранителни стоки крият резистентни бактерии, които могат да причинят сериозни заболявания от хранителен произход. Това е една от причините, поради които аз препоръчвам да се ядат само меса или други животински продукти, като мляко, млечни продукти и яйца, само от органично отгледани, хранени с трева или свободно пасящи животни, тъй като органичните стандарти не позволяват не медицинска употреба на антибиотици.

Преработени хранителни съставки, които унищожат вашия микробиом

Освен избягване на животински хранителни продукти, където животните са отглеждани с концентриран начин на хранене, също е разумно да се замислите и над консумацията на преработени храни от всякакъв вид. Не само, че преработените храни съдържат много високи количества добавени захари, най-вече фруктозен царевичен сироп, но последните изследвания сочат, че емулгаторите в преработените храни имат много вреден ефект върху вашия микробиом.

Според списание „Тайм”:

 „Съставки, като полисорбат 80, лецитин, карагенан, полиглицероли, и ксантан и други „смоли“, чиято цел е да не позволяват на съставките (масла и мазнини) да се разделят, се използват и за подобряване на текстурата и срока на годност на много храни, като например сладолед, тестени изделия, салатни сосове, зеленчукови бургери, немлечни млека, и месо за хамбургери. Според едно ново проучване тези съставки най-вероятно допринасят за повишаване на честотата на затлъстяванията, метаболитният синдром, и възпалителните заболявания на червата, тъй като влизат в контакт с микробите в стомашно-чревния тракт. „

В това проучване, широко разпространените хранителни добавки са причинили хроничен колит при мишки с вече анормална имунна система. При мишки със здрава имунна функция, са довели до леко възпаление на червата и последваща метаболитна дисфункция, която от своя страна е довела до затлъстяване, хипергликемия и инсулинова резистентност. Емулгаторите са били давани на мишките в количества, на които всеки средностатистически човек би бил изложен, ако консумира много преработени храни, което от своя страна предполага, че тези добавки наистина оказват влияние върху здравето.

Оптимизиране на чревната ви флора може да е една от най-важните ви стратегии за превенция на заболяванията

 Микроведа Лайф – ферментирал билков пробиотичен екстракт

съчетаващ 33 различни щама милиарди добри бактерии + 30 вида билки

Прекомерната употреба на антибиотици от хора и животни, когато те не се нуждаят от тях, доведе до пандемия на болести резистентни към антибиотик. В резултат както медицинската така и селскостопански нужди отчаяно се нуждаят от сериозни ревизии. За съжаление, тези промени се случват бавно, и аз ви съветвам да не чакате докато хранителната и медицинска индустрия се справят с проблема. Напълно ясно е, че оптимизирането на чревната ви флора може да бъде едно от най-важните неща, които можете да направите за здравето си, и в случая имате възможност да упражните вашата лична сила в най-голяма степен, като вземате правилните решения относно вашето хранене и вашият избор на лекарства и медицински услуги.

Оптимизирането на здравето на вашият стомах не само ще помогне да нормализирате теглото си и предотвратите диабет, но също ще изиграе изключителна важна роля за доброто функциониране на имунната ви система, което е основната ви защита срещу всички видове болести, включително инфекции. Заселването на червата ви с полезни бактерии е от ключово значение за да се предотврати разпространението на патогенни микроби и гъбички, които могат да предизвикат хаос с вашето здраве. За да оптимизирате вашия микробиом, запомнете следните препоръки:

 Яжте много ферментирали храни. По традиция ферментиралите и култивирани храни са едни от най-добрите начини за постигане на оптимално здраве на храносмилателната система. Тези здравословни храни включват ферментирало органично прясно мляко, като кефир, комбуча, различни видове туршии от зеле, ряпа, патладжани, краставици, лук, тиква и моркови, и натто (ферментирала соя). Ферментиралите зеленчуци, са отличен начин да се заселят полезни бактерии обратно в червата ни. И, за разлика от някои други ферментирали храни, те са не само приятни на вкус, а и много хора ги намират дори за изключително вкусни. Като допълнителен бонус, те могат да бъдат и чудесен източник на витамин K2 ако си ги приготвите сами с помощта на закваска, която е оптимизирана с бактериални щамове произвеждащи голямо количество витамин K2.

Приемайте пробиотични добавки. Въпреки, че аз не съм голям поддръжник на идеята да се приемат много добавки (тъй като вярвам, че главен източник на вашите хранителни вещества трябва да е храната). Пробиотиците правят изключение, в случай, че не ядете редовно ферментирали храни.

Да знаете какво да добавите към вашата диета и начин на живот е важно, но също толкова важно е да знаете какво да избягвате, а това включва:

Антибиотици, освен ако не е абсолютно необходимо (и когато го направите, се уверете, че приемате достатъчно ферментирали храни и / или пробиотични добавки). Меса и животински продукти от конвенционално отглеждани животни, тъй като тези животни, биват редовно хранени с ниски дози антибиотици, и с генно модифицирани храни, които също разрушават чревната флора. Преработени храни. Прекомерните захари, заедно с други „мъртви“ хранителни вещества, служат за храна на патогенните бактерии. Хранителни емулгатори като полисорбат 80, лецитин, карагенан, полиглицероли, и ксантан също оказват неблагоприятен ефект върху чревната флора.Освен ако не са 100% органични, те могат също така да съдържат ГМО, които пък са силно замърсени с пестициди като глифозат например.
Хлорирана и / или флуорирана вода Антибактериален сапун Препарати за селското стопанство, и по-специално глифозат (Раундъп)