Огненият или бактериален Пригор (Erwinia   amylovora)

Причинител на това заболяване е бактерията Erwinia   amylovora, която презимува в раковините, образувани по клонките, клоните и  стволовете на дърветата.

Болните органи имат вид на опърлени от огън, откъдето идва името на болестта “огнен пригор”. Младите зелени плодове почерняват, но не окапват и остават по клонките. Не се заразяват започналите да зазряват и вече узрелите плодове. Когато се нападнат младите листа се развива некроза между главните нерви. Младите още сочни леторасти се заразяват от върха или чрез болните цветове и листа и от тях бактерията преминава по основните носещи клонки. При силно нападение се заразява стволът, а понякога и корените, което води до загиване на дърветата.

През пролетта върху раковините се образува   бактериален ексудат, който се разнася от дъждовете, насекомите и при   резитба чрез инструментите. Първоначално се заразяват цветовете, а по- късно завръзите, листата, леторастите и клоните. Попаднала върху   растителните органи, бактерията навлиза в тях през устицата, лентицелите,   нектарниците, а най-често през рани, причинени от насекоми, градушка,   резитби и др.

 

С помоща на нашите положителни био, ефективни микроорганизми Микроведа -фарминг  вредните (болестотворни )

бактерии биват подтиснати ,  средата  се променя от болестотворна в регенеративна,преверс взимат добрите Ефективни микроорганизми .

Необходимо е количеството на полезните бактерии да надделее над вредните ,за това при работа с нашият продукт в самото начало винаги се започва с по голяма доза с цел добрите бактерии да превземат средата .

Нормата за декар е 16 литра активиран препарат според Германския опит , но при нас и с 10 литра се постига добър ефект  .

Тази норма е за поливане на земята  и то в разреждане 1 литър Микроведа фарминг активиран към 100 литра нехлорирана вода .

Когато пръскате овошките (ябълки , праскови,дюли,круши, кайсии и др.) разреждането Ви е 1 към 150-200   , когато имате вече пригора можете да пръскате по често 2- 3 пъти седмично  със прилепител  .

След отрязване на поразените от пригора части на растението се изгарят , а раните се запечатват с био паста с ефективни микроорганизми с цел да се дезинфекцират и да не проникват отново патогени .

*Напрареве разтвор 1 към 20 е малък съд ( кофа , в която да обеззаразите инструментите след работа по заразените овошки).

Важно е да се полеят дръвчетата в корена ,  така с помоща на Ефективните микроби  ще започнат да се хранят по-добре , имунната система ще се засили  и ще имат по-голям шанс да оцелеят .

за повече и по-подробна информация не се колебайте да се свържете с нас .

на посочените телефони или имейл

Bio_ingenering@abv.bg

тел. 0896 975 185

0898 420 916