„Анаеробен компост Бокаши”

С Ефективните микроорганизми Фарминг се работи основно в анаеробната сфера и полученият продукт се е наложил с международото понятие “Бокаши“ , за разлика от компоста при който настъпват гнилостни процеси под влиянието на кислорода, органичния материал при бокаши ферментира. Чрез ферментацята придбива нови по-високи  хранителни стойности за растенията(Ензими, витамини,аминокиселини) .За пример можем да вземем киселото зеле където зелката оставена аеробно – угнива, а тази във вода и сол придобива нови хранителни стойности под влиянието на млечно киселите бактерии. Азото –свързващите бактерии фиксират (задържат) азота вътре в „Бокаши компоста” и по този начин не се губи енергията в атмосферата, а напротив вкарваме я обратно в почвата. Ефективните микроорганизми  Фарминг променят микробиалната среда в Бокаши и подтискат патогенните микроорганизми, по този начин получаваме един естествено обеззаразен ,здрав органичен материал. Хранителната ценност на този компост е много по-висока, най-напред за сметка на силното развитие на анаеробни Ефективни Микроорганизми, именно онези, които в максимална степен способстват увеличаването на добива и повишаването на неговото качество.

Kompost-001

Не е необходимо допълнително разбъркване за аерация , напротив материала трябва да е възможно сбит (с натиск от горе ) за да може да намалее кислорода,затиснат отгоре с тъмен найлон за да не прониква слънце и кислород.Необходимо е да има 20% влажност и да съответства въглеродно  спрямо азотното съотношение  оптималното е 20 към 1.

Органичния материал се полива  на пластове от 20-25 см с разтвор фарминг активиран

1 до 2 литра  разреден с толкова нехлорирана вода спрямо  сухотата на материала

1литър към 10литра  е формулата на кубичен метър органика (Чиста нехлорирана вода спрямо Ема).Целта е да проникне във всичките слоеве на органиката.

Колкото по ситно нарязан е материала ,толкова по бързо го преработват ефективните микроорганизми -фарминг.  За около 2 -3 месеца  получаваме готовия Бокаши.Оптимална температура за работа е 20-30С .

Внасянето на Бокаши става в близост до кореновата система(например в междуредията,около корените на овошките,лозите и др.),но не директно в контакт с нея ! В първите две седмици Бокаши е силно кисело с ниско pH,в рамките на тези 2 седмици киселинността се изравнява с тази на почвата. Растението до такава степен усеща хранителната сила на Бокаши ,че се опитва на всяка цена да стигне до него и по този начин развива мощна коренова система,което е предпоставка за силна имунна система и устойчивост .

Ако времето не ви притиска, добре е да се чака компостът да стане напълно готов. В добре ферментиралия анаеробен компост е много добре да се развъждат дъждовни червеи. При кисело рН стотина дъждовни червеи превръщат за едно лято компостния куп в развъдник на червеи.

В свободните от засаждане и посеви места е добре  да се внася Бокаши с обикновено разхвърляне и след това да се покрие с тънък слой земя чрез разрохкване. Нормата е – 0,5 – 1,5 кг. на кв. м. Бокаши  може да се разхвърли в същите количества и при садене. За по-добро проникване на хранителните вещества  и Ефективните Микроорганизми в дълбочината на почвата натореният участък хубаво е  веднага да се полее.

Под възрастни храсти и дървета ферментиралата органична маса се внася в при кореновата зона на 4-6 места в периметъра (Но не върху самите корени ,винаги на разстояние), на дълбочина до 10-15 см. в количество по 1 лопата и се засипва със земя.